Fotball i Norge

Fotball er den mest populære idretten i Norge og spilles på alle mulige nivåer både på klubb- og landslagsbasis. Landets første fotballag, Christiania FK, ble stiftet i 1885, og Norges Fotballforbund ble stiftet i april 1902. På herresiden er den største prestasjonen avansement i 8-delsfinalen i VM 1998 etter å ha slått Brasil 2-1 i gruppespillet. På kvinnesiden har det norske landslaget i fotball utmerket seg som vinner av VM i 1995 og OL i 2000. Når det gjelder klubblag er det først og fremst Rosenborg BK som har hatt størst suksess internasjonalt, blant annet ved å nå kvartfinalen i Champions League i 1996.

Den øverste divisjonen i herrefotball i Norge har siden 1990 hatt navnet Tippeligaen da Norsk Tipping ble hovedsponsor. Serien består av 16 lag som spiller to kamper mot hver av motstanderene (hjemme og borte). Dermed spiller hvert lag 30 seriekamper i løpet av en sesong. De to lavest plasserte lagene ved sesongslutt rykker ned til 1. divisjon, mens det tredje siste laget må spille kvalifiseringskamper mot lagene som ender på 3. – 6. plass i divisjonen under. Seriemesteren får mulighet til å spille kvalifisering til Champions League påfølgende sesong, mens lagene på andre og tredjeplass får spille kvalifiseringskamper til Europa League.

Fotball som underholdning

fotballFotball har en stor underholdningsverdi og har stor dekning i media. Flere kamper fra de øverste divisjonene i Norge sendes på TV/radio og det er dessuten stor dekning av utenlandske ligaer, spesielt den engelske. I tillegg til å se fotball på TV er det også stor interesse for spill på fotball. Norsk Tipping var i lang tid den fremste aktøren innen oddsspill, men de senere årene har flere og flere spillselskaper kommet inn på det norske markedet. Hos de ulike spilltilbyderne kan man finne en rekke spillobjekter helt ned til 3. divisjon. Kanskje det er på tide å gjøre et forsøk?