Byen Fauske

Byen er administrasjonssenter i Fauske kommune i Nordland, omtrent 60 km øst for Bodø. Kommunen har totalt nesten 10000 innbyggere, og i overkant av halvparten av disse er bosatt i byen. Kommunen er kjent for sin vakre natur og har både fjorder og fjell. De kjente isbreene Blåmassisen og Sulitjelmabreen ligger i byen, og den høyeste toppen i kommunen er Suliskongen på 1907 moh. Byen har en rekke industribedrifter innen blant annet trevare-, betong- og metallvareindustri og er dessuten en kraftkommune med blant annet Fauske Lysverk AS.

Har du besøkt liten Fauske sentrum?

fauskeAdministrasjonssentret i Fauske kommune fikk bystatus i 1998, og er et viktig knutepunkt for både nord- og sørgående trafikk langs E6. Nordlandsbanen har dessuten godsterminal og togstasjon i byen. I sentrum finnes det en lang rekke offentlige institusjoner, blant annet samfunnshus, videregående skole, kino og svømmehall. Her ligger dessuten Fauske Stadion, hjemmebanen til FK Sprint. Sentrum i byen byr på gode shoppingmuligheter, både i handlegaten og ved AMFI Fauske med mer enn 30 butikker. Byens kirke ligger like utenfor sentrum, og er en langkirke bygget i tre. Kirken ble oppført i 1867, og ligger i Fauske sogn i Salten prosti.

Nordlandsmuseet ble grunnlagt i 2004 og består av 3 ulike museumsanlegg i kommune. Ett av disse museene er Bygdetunet, som ligger like utenfor byens sentrum. Dette tunet består av en lang rekke gamle bygninger som forteller om byens historie som er svært levende og interessant å lære mer om. Ved museet kan man lære om hverdagen til menneskene som bodde i distriktet fra gammelt av. Bygdetunet inneholder faste museumsutstillinger og er åpent for omvisning daglig. Museet har dessuten en kunstutstilling med billedkunst av blant andre Rita Lindberg Pettersen samt en salgsutstilling med håndverk fra området. Resten av Nordlandsmuseet utgjøres av Sulitjelma Besøksgruve og Sulitjelma Gruvemuseum som begge ligger på Sandnes, omtrent 40 km fra byens sentrum.